Főoldal · Kapcsolat 29. Janur 2023
  Az alapítvány célja
  Szervezeti felépítés
  Híreink
  Aktuális pályázatok
  Sajtószerepléseink
  Magyar Fiatalokért Díj
  Pályázati útmutató
  Képgaléria
  Linkek, hivatkozások
  Kapcsolatfelvétel
  Támogatók
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Unterstützung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

További médiaszerepléseinket megtekintheti honlapunk "Sajtószerepléseink" szekciójában.
TÁMOGATÓINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidéki Önkormányzat


Kráter Mûhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svájc


Patricius Borház


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Székelyföldi nyári egyetem - Beszámoló
„Hungarikumok – közösség- és értékteremtés” – Székelyföldi nyári egyetem

2016. augusztus 29. és szeptember 3. között Alapítványunk immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg Kárpár-medencei nyári egyetemét, ezúttal Székelyföldön, hogy a hungarikumok iránt érdeklődő fiatalok a székely termékmozgalommal is megismerkedhessenek és ötletet merítsenek saját régióik helyi értékek mentén történő újrafelfedezéséhez akár vállalkozói, de legalábbis vendéglátói szerepkörben.

A rendezvény nyitónapján Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere köszöntötte a vendégszeretetéről híres székelyszentlelki Becsali Panzióban tábort verő fiatalokat, majd a „Hungarikumok határon innen és túl” c. pályázati kiírásra beadott tanulmányok díjazottjainak ismertetésére került sor. Első helyezést Győző Réka (Felvidék) nyert el Népviseletes Babák Háza Búcson c. tanulmányával, a második díjat megosztottan kapta Bihary Barbara (Magyarország) A Magyar akácméz, mint hungarikum imázsvizsgálata és Szabó Hanna-Rita (Erdély) Pista bá története: szuvenír, személyiség, szimbólum c. pályaművével.

A két harmadik helyezett közül Farkas Alexandra (Magyarország) Ilcsi Szépítő Füvek, Havel Alexandra (Magyarország) A szikvíz buborékainak összetartó ereje címmel megírt, a különdíjas Budai Éva (Magyarország) ugyancsak az akácmézről, de annak regionális gazdasági szerepét kiemelő dolgozatával (Magyarország méhészete és annak lehetőségei az egyik legszegényebb magyar régióban) nyerte el a zsűri tetszését. A hungarikumok fogalmának jobb meghatározása érdekében szakértői tanácsot hívtunk segítségül, Zupkóné Fekete Zsuzsa, kertészeti szaktanácsadóként, Birinyi Józsefet, a Hungarikum Szövetség elnökeként, Márton István, Hargita Megye Vidékfejlesztési Tanácsának igazgatójaként osztotta meg nézeteit a magyar értékek rendszerezéséről, a magyarságot jellemző termékekről, természeti és kulturális örökségünk számukra legkedvesebb példáiról és a magyarság jól ismert negatív ismérveiről is.

A szerdai napon Márton István részletesen ismertette a székely termék védjegy kialakulását és azokat a kezdeményezéseket, amelyek a termelők együttműködését szolgálja, többek között a termelőegyesületek közös eszközbeszerzéseit, közösen hasznosítható termékfeldolgozó üzemekről, a minőségellenőrzés nehézségeiről, de az összefogás reménykeltő, és egyre szélesebb kört felölelő eredményeit is. A gyógynövényekben rejlős gazdaságfejlesztési potenciál témáját az előadók és a hallgatóság már közösen dolgozta fel, a kérdés azonban továbbra is tisztázatlan maradt, hogy miért importálunk gyógynövényekből készült teákat olyan nagy tömegben, és találjuk meg oly ritkán ezek magyarországi helyettesítőit.

A következő nap beszélgetései a turizmus köré csoportosultak. A résztvevők csoportokba rendeződve vitatták meg, hogy milyen elemeket tartanak a legbeszédesebbnek a Magyarországot bemutató imázsfilmekben, és hogy milyen fejlesztési lehetőségeket látnak a falusi turizmus terén. Majd a csoport vezetője ismertette a legfontosabb eredményeket. Sokáig kellett várni, hogy a helyi turizmus szakértő is megérkezzen, hiszen a nyári szabadságolások miatt végül váratlan felkérést kapott Csibi József a Székelyföldi TDM klaszter menedzsere. Látszólag ez egy csöppet sem zavarta a szakembert, mert játszi könnyedséggel foglalta össze a székelyföldi idegenforgalom helyzetét és az előtte álló kihívásokat, a turistákat megfuttató medvéktől az első madéfalvi hagymafesztiválon át az egységesen kialakítandó, Székelyföld minden szálláshelyét és nevezetességét feltérképező, égetően szükséges adatbázis elkészítésének nehézségéig.

KÜLDETÉSÜNK:
..Saját, valamint az alapítványhoz csatlakozók anyagi erejével támogatni a határon túl élő magyar fiatalok anyaországgal való kulturális, tudományos, oktatási, nevelési területen történő kapcsolattartását, amelyet Magyarországon, vagy a magyar fiatalok érdekében külföldön fejtenek ki...
Részlet az Alapító Okiratból

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on

MFHN Alapítvány a Facebook-on
Közhasznúsági jelentések
Önkénteseket keresünk
Ha...
  • örömmel veszel részt Kárpát-medencei programokban
  • szívesen szervezel ifjúsági rendezvényeket
  • nem riadsz vissza a pályázatírástól
  • és a papírmunka sem tántorít el
Alapítványunk várja jelentkezésed az mfhn@mfhnalap.org email címen!