Főoldal · Kapcsolat 20. Janur 2021
  Az alaptvny clja
  Szervezeti felpts
  Hreink
  Aktulis plyzatok
  Sajtszereplseink
  Magyar Fiatalokrt Dj
  Plyzati tmutat
  Kpgalria
  Linkek, hivatkozsok
  Kapcsolatfelvtel
  Tmogatk
Das Ziel der Stiftung
Unser Ziel ist: die Untersttzung ausserhalb der ungarischen Grenzen lebenden jungen Ungarn, die ihre ungarischen Wurzeln noch pflegen.

Weiter >>>
The aim of the Foundation
Our aim is to financially support (using both the Foundation's and individuals' financial means) the maintenance of the cultural, scientific and educational relations between the youth living beyond the frontiers and the mother country.

More >>>

Tovbbi mdiaszereplseinket megtekintheti honlapunk "Sajtszereplseink" szekcijban.
TMOGATINK


Paksi Atomerőmű


Hegyvidki nkormnyzat


Krter Mhely


Budapest Bank


Computer Dienstleistungen Bern, Svjc


Patricius Borhz


www.miegyutt.hu
http://www.facebook.com/miegyutt

Beszmol a NEMZETKZI IFJSSGI TBOR 2000. augusztus 31-szeptember 5. Stockholm/Tngagrde, Svdorszg
A Svdorszgi Magyar Ifjak Trsasga (SOMIT), az 1996-os nemzetkzi tborhoz hasonl ifjsgi tbort szervezett. Ennek oka fkpp az volt, hogy 1997-ben megalakult a Magyar Ifjak Vilgfruma (MIV), mint a Magyarok Vilgszvetsge (MVSZ) utnptl csapata, illetve 1999-ben a Magyar Ifjsgi Konferencia (MIK), mely az Ifjsgi s Sportminisztrium tkmogatsval jtt ltre. Meghvottaink teht elssorban a MIK s a MIV soraibl kerltek ki.A SOMIT nemzetkzi tbornak sikert tbb tmogatjnak ksznheti. Egyrszt az Ifjsgi s Sportminisztrium, msrszt pedig az Ungdomsstyrelsen (Svd Ifjsgpolitikai Hivatal) adott komoly anyagi tmogatst a tbor megrendezsre. Ezen kvl a Svdorszgi Magyarok Orszgos Szvetsge (SMOSZ) s a Svdorszgi Magyar Protestns Gylekezetek Egyhza (SMPGYE) is hozzjrult anyagilag a tbor lebonyoltshoz. Utoljra, de nem utols sorban kiemelend a Magyar Kztrsasg stockholmi nagykvetsge, amely dolgozi tbb mint 100 fiatalt lttak vendgl. Az hozzjrulsuk is igen jelents volt a tbor zr aktushoz.

A tboron sszesen 90 fiatal vett rszt. Jelen volt a Magyar Ifjsgi Konferencia lland Bizottsgnak tagjai, s az ISM ifjsgi felelse. Kpviseltette magt a Klgyminisztrium (KM) s a Hatron Tli Magyarok Hivatala (HTMH) is. A MIV nyugati-rgijbl hrom f tisztelt meg jelenltvel (Littvnia, Svjc s Nmetorszgbl). A fent emltett vendgeken kvl tizenegy krpt-medencei vendgnk volt (ngy Erdlybl s ht Krptaljrl). A tbbi fiatal Svdorszgbl rkezett.

A tbor programja:

Stockholm: Magyar Hz, Bromma

Augusztus 31.
A nyugati vendgek rkezse Stockholmba
-19.00 vacsora a Magyar Hzban

Szept. 1.
8.00-9.00 reggeli
9.00-12.00 stockholmi vrosnzs
12.00-13.00 ebd
14.00-18.00 stockholmi vrosnzs
20.00- vacsora

Szept. 2.
8.00-8.30 reggeli
12.0- a MIK B, KM s a HTMH kpviselinek rkezse Arlandra majd utazs Stockholmbl Tngagrdre
19.0- rkezs Tngagrdre
20.0- vacsora
21.0- Pll Zsolt irodalmi estje

Szept. 3.
9.00-10.00 reggeli
10.30-12.00 Mrton Imre bke-Nbeldjas eladsa ill. MIK B ls
13.00-14.00 ebd
14.00-20.00 MIK B ls folytatsa, kzben Struber Gyrgy csng kutat, npzensz msortt hallgathattuk, melyet nptnctanuls kvetett
20.00-21.00 vacsora, ifjsgi hitat majd ismerkedsi est

Szept. 4.
8.00-9.00 reggeli
9.00-14.00 felutazs Stockholmba
17.00-18.00 az ifjsgi vezetket Szke Lszl, a Magyar Kztrsasg jjonan kinevezett stockholmi nagykvete fogadta egy rvid beszlgetsre, ahol Szab Lszl r az ISM helyettes llamtitkra is bekapcsoldot a programba
18.00-21.00 Garden-party a magyar kvetsgen

Szept. 5.
9.00-10.00 reggeli
11.0- stockholmi vrosnzs majd
20.0- a vendgek hazautazsa

A tbor f cljai a kvetkezk voltak:

  1. Mindenek eltt szerettnk volna a rendszervltozs utn elszr, nyugaton frumot adni a magyarorszgi s a krpt-medencei fiataloknak;

  2. A svdorszgi s a krpt-medencei fiatalok megismerkedse;

  3. Az aktulis ifjsgpolitikai krdsek megtrgyalsa a MIK B ls keretn bell;

  4. A nyugati fiatalsg bevonsa a krpt-medencei ifjsgi krdsekbe.


Legfbb clunk, nyugaton frumot adni a magyarorszgi s a krpt-medencei fiataloknak megvalsult. Komoly szervezst s sok munkt ignyelt mindenki rszrl. A SOMIT szervezbizottsga minden ksznetet s elismerst megrdemel, kivl munkt vgeztek. Ezt sugallta a tboron rsztvett vendgek pozitv visszajelzse is.

Msodik clunk szintn megvalsult, br kevesebb id jutott az ismerkedsre mint ahogy azt szmtottuk. Ennek oka a vendgek gpnek ksse volt, ami miatt a programjaink jelentsen megcssztak. A kvetsgi garden-partin lehetsg nylt az ismerkedsre is, mely e csszst nagy rszben kompenzlta.A MIK B ls jegyzknyvnek rsa jelen pillanatban mg folyamatban van ezrt nem tudom csatolni. Legvgl, a MIK B lse tartalmas, lnyegretr s a nyugati rgi szmra igen elnysen zrult. A nyugati rgi az eddigi 2 MIK kldtti hely helyett 3 helyet kaphat amennyiben a MIK legkzelebbi lse ezt az B javaslatot jvhagyja. Ezzel a 4. clkitzsnk is jelents mrtkben elrehaladt.

A tboron mindhrom rgibl (Nyugat, Magyarorszg, Krpt-medence) rsztvevk olyan ifjsgi erny szervezeteket kpviseltek, akik az almlt vekben kimagaslan vettek rszt az ifjsg szerevezsben. A 90-es vekben tbb hasonl jelleg ifjsgi tbor kerlt megrendezsre a Krpt-medencben, de ezeken a tborokon a nyugati ifjsg egyltaln nem vagy csak csekly szmban vett rszt. Ezen igyekeztnk vltoztatni. A tbor 5 napja alatt sikerlt hidat pteni a nyugati s a msik kt rgi ifjsgi vezeti kztt. Remljk, hogy a tapasztalatcsere mindhrom rgi ifjsgi munkjt sarkallni fogja arra, hogy a rgik jobban egytt tudjanak mkdni a jvben s hogy hasonl hrom rgis tborokra kerl majd sor. Az asszimilci krdsben s a nyelvveszts meglltsban problmink hasonlak s kzsek: gy a tapasztalatcsere alapveten szksges volt s a jvben is az.

Clunk, hogy a fiatalok hatron innen s tl rendszeresen tallkozzanak nemzetkzi ifjsgi frumokon, hogy az eddigi kapcsolataikat elmlythessk s jabb kapcsolatok szlethessenek. Meggyzdsnk, hogy trtnelmi pillanatot halasztunk el akkor, ha nem ragadunk meg minden alkalmat arra hogy tallkozzanak azok a fiatalok, akik 10-15 v mlva meghatrozi lehetnek orszguk tudomnyos, gazdasgi s politikai letnek. Vlemnynk szerint, ezt a kapcsolatrendszert, vagy divatosan kifejezve lobby-hlzatot most kell kialaktani ha ettl ksbb eredmnyt vrunk. Magyarorszg s szomszdainak eurpai inetgrcis folyamata s a globalizld vilg is arra mutat hogy szksges a fiatalabb generci sszetartsa s egytmkdse is. Ebben a munkban vllaltak jelents rszt a tallkozra meghvott fiatalok, akik a fent emltett feladatot eddig is magas szinten lttk el.

Meggyzdsnk hogy a hrom rgi lehetsgivel s htrnyaival val szembesls sztnzni fogja a fiatalokat arra hogy mg jobban megismerjk egyms helyzett. A nyugati fiatalok kezdettl fogva demokratikus llamokban nevelkedtek, mg a msik kt rgi fiataljai egy gykeres, demokratizld folyamatot lhettek t. Ez utbbi tapasztalatok tanulsgosak lehetenek a nyugati fiatalok szmra, illetve viszont. Remljk hogy a tbor nem csak egy egyszeri jenesg lesz hanem az jabb kapcsolatok jabb egyttmkdst fognak eredmnyezni.

Mivel a tbor szervezsben s lebonyoltsban tbb szervezet s szemly vett rszt nincs lehetsg a felsorolsra. Hls ksznetnket azonban mindnyjuk szmra hangslyozni szeretnnk, hisz az erklcsi s anyagi tmogatsuk nlkl tborunk nem valsulhatott volna meg.

Tisztelettel:

Gteborg, 2000. Szeptember 9.
Kulich Kroly
Szervez-koordintor
KLDETSNK:
..Sajt, valamint az alaptvnyhoz csatlakozk anyagi erejvel tmogatni a hatron tl lő magyar fiatalok anyaorszggal val kulturlis, tudomnyos, oktatsi, nevelsi terleten trtnő kapcsolattartst, amelyet Magyarorszgon, vagy a magyar fiatalok rdekben klfldn fejtenek ki...
Rszlet az Alapt Okiratbl

Csatlakozz hozznk a Facebook-on

MFHN Alaptvny a Facebook-on
Kzhasznsgi jelentsek
nknteseket keresnk
Ha...
  • rmmel veszel rszt Krpt-medencei programokban
  • szvesen szervezel ifjsgi rendezvnyeket
  • nem riadsz vissza a plyzatrstl
  • s a paprmunka sem tntort el
Alaptvnyunk vrja jelentkezsed az mfhn@mfhnalap.org email cmen!